Rejserådgivning

 

Vi tilbyder rådgivning og vaccinationer i forbindelse med udlandsrejser. Rådgivningen sker ved vores sygeplejerske.

Husk at booke konsultationen i god tid før afrejse. Medbring tidligere vaccinationskort samt beskrivelse af rejsetype, ruten, varigheden og afrejsetidspunkt (især ved rejser uden for Europa og Ægypten).

Nogle vacciner skal gives flere gange. Orientering kan også søges på Seruminstituttet vedr. udlandsrejser ved at Klikke her.
Rejsevaccinerne og honoraret i forbindelse med planlægning, korrespondance, rådgivning og injektionerne er ikke dækket af sygesikringen, det er egenbetaling. Sygesikring Danmark dækker 50%, hvis du er medlem i gruppe 1, 2 eller 5.

Ved første rejsekonsultation/vaccination i klinikken eller som e-konsultation via hjemmesiden, vil vi tale om din risiko for de enkelte sygdomme, og sammen finde frem til hvad der er optimalt for dig.

Hvis det er relevant, vil du få vejledning i forhold til egne sygdomme og medicin.

Nedenstående er en generel rejseinformation:

Diarré

Rejsediarré varer i gennemsnit 3-4 døgn, det er ofte vandige afføringer og der kan være kvalme, opkastning, feber og mavekramper, det er selvsagt meget ubehageligt.
Drik altid vand fra flaske og gerne med brus, også når du børster tænder. Undgå isterninger, og vær kritisk med, hvad du spiser. “Heat it, peal it or leave it!”
God håndhygiejne og håndsprit er vigtigt, og altid efter toiletbesøg og før fødeindtagelse.
Diarré behandles med rigelig væske (sodavand skal fortyndes 1:3 med vand), så dehydrering undgås. Varer diarren mere end 1 døgn, anbefales det, at drikke en salt/elektrolytblanding, Revolyt. Der kan endvidere kortvarigt bruges tablet Imodium, som bremser tarmfunktionen, uden at behandle. Begge midler kan købes i håndkøb på apoteket.
Selvbehandling med antibiotika anbefales generelt ikke. Det kan i nogle tilfælde være en mulighed at vaccinere mod Kolera, hvilket har en beskyttende effekt mod rejsediarre. Se mere herom under Kolera.
Søg læge ved blodig diarre og feber, eller hvis den varer mere end 4 døgn.

Stivkrampe (Tetanus) og Difteri

Du skal stivkrampe – og difterivaccineres, hvis du ikke er vaccineret indenfor de sidste 10 år. Det gives samlet i én injektion.

Leverbetændelse (Hepatitis) A+B

Vi anbefaler vaccination mod leverbetændelse A. Vaccinen gives 2 gange (0+6 mdr.), herefter er man livslang beskyttet.
Dertil kan vaccination mod leverbetændelse B i mange tilfælde være fornuftigt, afhængig af rejsens destination. Vaccinen skal gives 3 gange (0+1+6 mdr.), herefter er man livslang beskyttet.
Det er muligt, at få leverbetændelse A+B i samme vaccine, Twinrix. Vaccinen skal gives 3 gange (0+1+6 mdr.) De første 2 injektioner gives før afrejse!

Vi anbefaler at børn og unge vaccineres mod begge typer.
Til børn under 16 år kan A+B vaccinen, Ambirix anvendes. Denne gives i alt 2 gange (0+6mdr.).

Malaria

Malariamyggen stikker fra solnedgang til solopgang. Den kan ikke høres, stikket gør ikke ondt, og det klør ikke. Brug tøjdække og myggebalsam, AUTAN hver 3. time efter mørkets frembrud, især på hals, ansigt, ben, fødder og ankler. Afhængig af hvordan du skal overnatte, kan det anbefales, at sove under et imprægneret myggenet.
Ved pludselig indsættende feber med kulderystelser efterfulgt af voldsom svedtendens, skal du søge læge.
Afhængig af rejsedestinationen kan der gives tablet behandling mod Malaria.

Dengue feber

Dengue feber er en virusinfektion, der overføres via myg. Denne myg stikker oftest i dagtimerne. Stikket er smertefrit, men kløende. Der er risiko for Dengue feber i såvel byer, som på landet. Der gælder samme råd, som ved forebyggelse mod stik fra malariamyggen, men husk at bruge myggebalsam – også om eftermiddagen.

Rabies

Rabies kaldes ogsså hundegalskab. Den overføres ved bid, oftest fra hunde, katte, aber og flagermus. Hvis du bliver bidt, så vask såret hurtigst muligt med rigelig mængde vand, sæbe og desinfektion – og søg læge straks, da sygdommen uden behandling er dødelig.

Kolera

Kolera er en diarré-sygdom, som skyldes forurenet drikkevand og fødevarer. Der gælder de samme råd, som ved forebyggelse og behandling af rejsediarre.
Vaccinen, Dukoral, består af et pulver, der skal opløses i vand og drikkes. Der skal tages 2 doser med mindst 1 uges mellemrum, og ikke sammen med opstart af evt. malariamedicin, da det hæmmer vaccinen.
Vaccinen holder i ca. 2 år, og beskytter også mod nogle typer turistdiarre.

Gul feber

Gul feber er en virusinfektion, der overføres via myg. Myggen findes både i junglen og i byområder. Der gælder samme råd, som ved forebyggelse mod stik fra malariamyggen. Vaccinationen er livslang.
Japansk hjernehinde betændelse er en alvorlig hjernebetændelse, der overføres via myg og som ikke kan behandles. Myggen forekommer overvejende på landet, ved rismarker og ved andre vådområder, men findes også i storbyernes udkant.
Vaccinen anbefales primært hvis du skal opholde dig i landområder i mere end 4 uger.
Vaccinen gives 2 gange (1+1 mdr.), og sidste dosis skal gives mindst 10 dage før afrejse pga. risiko for bivirkninger.
Vaccinens varighed er begrænset, og hvis fortsat udsættelse for risiko, anbefales revaccination med 1 dosis efter 2 år.

Tyfus

Tyfus er en alvorlig infektion, blodforgiftning. Infektionen skyldes forurenet drikkevand og/eller fødevarer. Der gælder samme råd, som ved forebyggelse og behandling af rejsediarré.
Vaccinen er enten som injektion eller tabletter, og må ikke tages sammen med opstart af evt. malariamedicin, da det hæmmer vaccinen.
Vaccinen holder i 3 år.

Meningokok sygdom

Meningokok er en akut febersygdom. Den smitter ved nærkontakt. Symptomerne er hovedpine, opkastninger, og nakkestivhed. Det er en alvorlig sygdom hvor 5-10% dør.
Vaccinen skal gives 10 dage inden indrejse.

Tick Borne Encephalitis, TBE

TBE er en flåt overført hjernebetændelse. En virusinfektion der overføres med flåter. TBE forekommer på Bornholm, i Skærgården omkring Stockholm, Åland, Gotland, Østrig, Tjekkiet, Slovakiet, Sydtyskland, Ungarn, Polen, Schweitz, Rusland, Letland, Estland, Litauen og Ukraine. Ved længere tids ophold i naturen i disse områder, anbefales vaccination.
Vaccinationen gives 3 gange (0+3+9 mdr.).
Der findes ingen medicin der helbreder TBE, så forebyg flåtbid ved beklædning og myggebalsam. Undersøg huden omhyggeligt for flåter – og fjern dem straks. Vær opmærksom på, at husdyr kan bære flåten med ind i huset.
Vaccinen varer i 3 år, og ved revaccination i 5 år.

HIV

Der findes endnu ingen vaccination mod HIV. Det anbefales, at købe kondomer hjemmefra, da kvaliteten af udenlandske kondomer ofte er utilstrækkelig.

Forslag til rejseapotek

Nedenstående ”Rejseapoteket” er et forslag til hvad man kan medbringe, når man rejser i mere end 2-3 uger i områder med dårligt udbygget sundhedsvæsen.
Malaria:  Malariatabletter, imprægneret myggenet og myggebalsam, AUTAN.
Diarrè:    Se forholdsregler i afsnittet om rejsediarre. Ved diarre mere end 1 døgn kan der tages tablet Ciproxin 500 mg 1 gang(receptpligtig). Ved vedvarende diarre fortsættes med tablet Ciproxin 500 mg 2 gange dagligt i 5 dage. Tablet Imodium anvendes som engangsdosis. Revolyt: 1-3 stk. pulver dagligt, opløst i 1 liter kogt vand.
Sår: Grundig vask med vand og sæbe. Hvis ikke muligt så rens med saltvand og klorhexidin.  Snitsår holdes sammen med Leukostrips (skal gerne sidde i 5-7 dage). Hvis man skal i vand kan det dækkes med Compeed eller Duoderm. Ved tegn på infektion (pus, rødme, varme, hævelse), så vask med rent vand og sæbe. Hvis ikke muligt så rens med saltvand og klorhexidin. Fucidin creme smøres på 2 gange dagligt. Hvis der kommer feber, og hurtig spredning eller tegn på større bylddannelse, bør du opsøge læge.
Vabler:   Brug Compeed eller Duoderm. Hvis vablen er stor, kan man evt. prikke hul på den med en kanyle, men meget vigtigt at området herefter holdes rent (som ved anbefaling under sår).
Insektstik: Vaskes og holdes rent, som ved anbefaling under sår. Ved kløe kan der bruges lokalbedøvende creme f.eks. Mepyramin.
Allergi:  Tag 1 tablet antihistamin dagligt f.eks. Zyrtec.
Smerte:  Ved lettere smerter, tablet Paracetamol 500 mg 2 tabletter ved behov, max 4 gange i døgnet.

Du kan desuden finde flere oplysninger på Statens Seruminstituts hjemmeside: www.ssi.dk.
Desuden kan du bestille en meget relevant og informativ pjece. “Rejse og sundhed, lægens råd før og under rejsen”. Pjecen bestilles på www.travelmedicin.dk og koster omkring 75 kr.

Ved langvarig immobilisering under bl.a. flyrejser er der øget risiko for udvikling af blodprop i benene. Det anbefales, at indtage rigelig ikke-alkoholisk væske før og under flyrejsen, samt undgå brugen af sovemidler. Ved flyrejser over 6-8 timer anbefales kompressionsstrømper. Fodgymnastik laves i den udstrækning, det er muligt.

 

Husk rejseforsikring
Hvis du i de første ca. 3 måneder efter hjemkomst fra din rejse, får feber eller andre atypiske symptomer skal du kontakte egen læge, og huske at oplyse om din rejse.

 

Vi ses til rejsekonsultation i lægehuset, som du kan bestille tid til hos sygeplejersken via hjemmesiden eller pr. telefon.